تیروئید چیست؟

حتما شما نیز بارها نام تیروئید را شنیده اید. اما ممکن است ندانید تیروئید چیست؟

در واقع تیروئید یک غده کوچک و پروانه ای شکل است که در قسمت جلو گردن قرار دارد.

وظیفه این غده تولید هورمون تیروکسین و تری یدوتیرونین است. که با نام اختصاری T4 و T3 شناخته می شود. هر یک از این هورمونها نقش عمده ای در تنظیم سوخت و ساز بدن دارند. بنابراین بیماری تیروئید از نوع کم کار یا پرکار آن در صورتیکه شدید باشد تاثیر مستقیم بر وزن و چاقی و لاغری بیمار دارد.

علائم بیماری تیروئید از نوع کم کار یا پرکار رفته رفته ایجاد می شود و با آزمایش خون و سونوگرافی می توانید به موقع بیماری را تشخیص دهید. اگر به موقع درمان نشود، رفته رفته شدیدتر می شود و مشکلات ناشی از آن بیشتر خواهد شد.

 

تیروئید چیست؟روش های تشخیص بیماری تیروئید

برای تشخیص بیماری تیروئید راه های زیادی وجود دارد که هر یک در مرحله خاصی از بیماری انجام می شود. این موارد شامل معاینه بالینی، آزمایش های خون و برخی آزمایش های تصویربرداری مثل سونوگرافی است .

در ادامه هر یک را به اختصار بیان می کنیم.

 آزمایش خون :

آزمایش تیروئید به این صورت است که هورمون های T4 و T3 و TSH را اندازه گیری می کنند .

معاینه بالینی :

در معاینه بالینی پزشک ابتدا یک اطلاعات کلی از سابقه بیمار به دست می آورد. مواردی همچون بارداری، عفونت ویروسی، سابقه خانوادگی، مصرف داروهای خاص و سابقه بیماری خودایمنی مورد بررسی قرار می گیرند.

تصویربرداری :

تصویربرداری شامل آزمایش های جذب ید رادیواکتیو و سونوگرافی تیروئید است که برای تشخیص برخی انواع بیماری تیروئید و رد احتمالات دیگر مانند بیماری گریوز انجام می شوند.

علت ایجاد تیروئید :

موارد زیادی باعث ایجاد بیماری تیروئید می شوند که عبارتند از:

کمبود ید:

ید عنصری است که غده تیروئید برای تولید هورمون به آن نیاز دارد. حدود صد میلیون نفر در دنیا به کمبود ید مبتلا هستند. البته امروزه با استفاده از نمک یددار تا حدودی از این بیماری جلوگیری شده است.

ارث و ژنتیک: 

یکی دیگر از علل ایجاد تیروئید ارث و ژنتیک است. که اغلب به دلیل اینکه بدون درد است دیر تشخیص داده می شود.

حاملگی و زایمان:

دوران بارداری و پس از زایمان احتمال ابتلا به تیروئید افزایش می یابد. که البته جای نگرانی نیست و بعد از مدتی معمولا رفع می گردد.

 

دکتر کوشا پورریاحی

متخصص جراحی عمومی و عروق،واریس

جراحی سرطان و پستان،لاپاراسکوپی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *