جراحی عمومی

رشته جراحی عمومی که به همراه رشته های تخصصی داخلی؛ اطفال؛ زنان و زایمان؛ چهار رشته تخصصی اصلی و مادر پزشکی را تشکیل می دهند. رشته مادر و اصلی جراحی است. که سایر رشته های جراحی مثل جراحی زنان، جراحی کلیه و مجاری ادراری، جراحی گوش و حلق و بینی، جراحی مغز و اعصاب و … را شامل می شود.

 

جراحی عمومی

 

که در طی حدود یکصد سال گذشته به تدریج از رشته مادر ( جراحی عمومی ) جدا شده اند. ولی از آنجا که این رشته ها فقط در یک بخش خاص و ارگان بدن و تکنیکهای مربوطه آموزش داده می شوند. هنوز که هنوز است تمامی این رشته ها در پیگیری و درمان بعضی از عوارضی که ممکن است. حین جراحی و یا بعد از آن به وقوع بپیوندد به رشته مادر ( جراحی عمومی ) متکی و وابسته می باشند .

رشته جراحی عمومی که در حدود یکصد سال قبل، کل جراحی را شامل میشد. با اشتقاق رشته های دیگر که در بالا گفته شد. بیشتر به نواحی مهم و حساس بدن که در بیماریها و حوادث و سوانح، جان بیمار به آنها وابسته است معطوف گردید. و در همین محدوده هم رشته های فوق تخصصی در رشته تخصصی جراحی عمومی حاصل شد .

به همین لحاظ در اکثر سوانح و حوادث، اقدامات اصلی جهت حفظ جان بیمار ابتدا توسط متخصص جراحی عمومی صورت میگیرد. و پس از تثبیت وضعیت بیمار و برطرف شدن خطر مرگ، سایر متخصصین در رشته های ارتوپدی، جراحی مغز و اعصاب، جراحی کلیه و مجاری ادراری و جراحی گوش و حلق و بینی و ….. وارد چرخه درمان شده و درمان های لازم را در مراحل بعدی انجام می دهند .

لذا سنگ بنای درمان مصدومین در سوانح و بلایا و تصادفات و جنگ و … توسط متخصصین جراحـی عمومی انجام می گردد .
همچنین با توجه به وسعت بسیار زیاد محدوده کاری جراحان عمومی حتی پس از اشتقاق رشته های جراحی دیگر، هنوز این رشته به عنوان رشته مادر جراحی دارای وسیعترین طیف اعمال جراحی می باشد.که توسط متخصصین جراحـی عمومی انجام میگردد .

محدوده کاری رشته جراحی عمومی به طور خلاصه شامل :

۱ . دستگاه گوارش که از دهان شروع شده و به ناحیه مقعد ختم میگردد. و نواحی آناتومیک وسیع گردن ، قفسه صدری و شکم و لگن را شامل میگردد. و شامل مری ، معده ، روده باریک ، روده بزرگ و راست روده و مقعد میباشد .
۲ . کبد و مجاری صفراوی و پانکراس ( لوزالمعده )
۳ . پستان و بافت نرم سراسر بدن
۴ . عروق کل بدن به غیر از عروق مغز و قلب
۵ . جراحی سیستم غدد درون ریز شامل غدد تیرویید ، پاراتیرویید ؛ فوق کلیه و لوزالمعده
۶ . جراحی سیستم لنفاوی در کل بدن و طحال
۷ . جراحی سر و گردن و غدد بزاقی
۸ . جراحی تروما (حوادث و سوانح و تصادفات)
۹ . جراحی پوست و ترمیمی
و …

همانطور که دیده می شود. یک متخصص جراحی عمومی دارای توانایی انجام عمل جراحی در تمام قسمتهای بدن شامل سر و گردن، قفسه صدری، شکم و لگن و اندامهای فوقانی و تحتانی می باشد. که ناشی از تسلط کامل او بر آناتومی و اصول جراحی است. و اطلاق واژه جراحان عمومی به این دسته از متخصصین هم به همین خاطر است .

 

دکتر کوشا پورریاحی

متخصص جراحی عمومی و عروق،واریس

جراحی سرطان و پستان،لاپاراسکوپی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *