دستگاه گوارش 

دستگاه گوارش انسان شامل اجزایی است که از دهان تا مقعد ادامه دارد. لوله های گوارشی مانند دهان، حلق، مری، معده، روده باریک، روده بزرگ و راست روده و مقعد ؛ غدد گوارشی شامل غده‌های بزاقی، غده‌های دیوارهٔ معده و روده، پانکرآس یا لوزالمعده و همچنین کبد است.

 

دستگاه گوارش 

 

به طور کلی هر ماده غذایی که وارد معده می شود، با آنزیم های درون معده مخلوط می شود و تحت تاثیر حرکات معده ، باید کاملا مخلوط شده و به اجزای ریز تری تبدیل شود تا از معده خارج و وارد روده‌ باریک شود ، تا از آنجا، مواد غذایی تجزیه شده جذب جریان خون شوند و سپس آب و املاح هم در روده بزرگ یا کولون جذب خون میشوند ‌

رایج ترین بیماری های دستگاه گوارش شامل موارد زیر هستند :

سرطانهای دستگاه گوارش :

هریک از اعضای دستگاه گوارش مانند معده، مری، کبد و روده ها بر اثر رژیم غذایی نادرست و استعمال دخانیات ، زمینه ارثی و خانوادگی و موارد دیگر ممکن است دچار سرطان شوند.

سندروم روده تحریک پذیر :

در این بیماری فرد صورت متوالی دچار علائم گوارشی متفاوت مثل شکم درد ؛ دل پیچه ، نفخ ، تهوع ، اسهال و یا استفراغ میگردد و لازم است به پزشک مراجعه شود و بررسی انجام گردد .

ریفلاکس :

بازگشت اسید معده به مری ریفلاکس است. اصطلاحا می گویند فرد ترش کرده است. اگر این بیماری درمان نشود ممکن است منجر به التهاب های شدید در مری، مشکل در بلع، خرابی دندان ها، مشکل گیر کردن غذا در مری و … شود .

کبد چرب :

کبد چرب بیماری است که در پی اختلالات پیچیده ای در سیستم های آنزیمی و متابولیک دستگاه گوارش ایجاد می شود.

مصرف زیاد الکل و اضافه وزن هم میتوانند باعث ایجاد بیماری کبد چرب  شوند . اگر کبد چرب درمان نشود، می‌تواند به ‌مرور زمان منجر به عوارض و حتی سیروز کبدی شود.

بواسیر یا هموروئید :

التهاب و تورم عروق ناحیه راست روده و مقعد را بواسیر می گویند که اگر درمان نشود، بسیار دردناک است و در نهایت ممکن است نیاز به جراحی پیدا کند . اعتقادات قدیمی و غلطی در مورد عوارض بواسیر روی سایر ارگانهای بدن و ایجاد ضعف جسمانی و بدنی ، پا درد و بدن درد و …..در بعضی اقوام ایران وجود دارد که صحیح نمیباشند.

یبوست :

بعضی اختلالات دستگاه گوارش باعث می شود هضم غذا به درستی صورت نگیرد و اجابت مزاج سخت باشد. اگر تعداد دفعات مدفوع به کمتر از ه بار در هفته برسد، یبوست ایجاد می شود. رژیم غذایی درست و مصرف زیاد آب و فیبر می تواند تا حدودی یبوست را برطرف کند. همچنین ورزش و فعالیت بدنی مناسب نیز می تواند باعث تحریک روده و در نتیجه دفع بهتر مدفوع و رفع یبوست گردد .

اسهال :

اسهال در مقابل یبوست قرار دارد. این عارضه در نتیجه عفونت روده، رژیم غذایی نادرست، بیماری التهاب روده و کرون و حتی سرطان های گوارشی میتواند ایجاد شود ؛ لذا اسهال غیرعادی و طول کشیده حتما نیاز به بررسی دارد.

 

دکتر کوشا پورریاحی

متخصص جراحی عمومی و عروق،واریس

جراحی سرطان و پستان،لاپاراسکوپی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *