غده تیروئید و بیماریهای آن 

تیروئید غده ای درون ریز و به شکل بال پروانه است که در قسمت جلویی گردن وجود دارد. و هورمون های T3 و T4 را ترشح می کند که به درون خون ترشح می شوند. وظیفه این هورمون ها ایجاد نظم در چگونگی مصرف انرژی و ذخیره آن در بدن است. در حقيقت تيروئيد مسئول تنظيم سوخت و ساز بدن است. هر گونه اختلال در عملکرد تیروئید باعث بروز مشکل در سیستم کلی بدن می شود. البته عملکرد غده تیروئید نیز خود توسط غده دیگری به نام هیپوفیز تنظیم می شود. غده هیپوفیز در داخل مغز قرار دارد و باعث کنترل ترشح هورمون تیروئید می شود.در این مقاله به غده تیروئید و بیماریهای آن میپردازیم.

 

غده تیروئید و بیماریهای آن 

 

اختلالات تیروئیدی امروزه بسیار شایع شده و اغلب در زنان و کودکان بیشتر مشاهده می شود و زمینه ارثی و خانوادگی در آنها نقش اساسی دارد.

مهمترین اختلالات تیروئیدی شامل :

گواتر :

گواتر بیماری است که باعث ایجاد بزرگ شدن غده تیروئید و ایجاد برجستگی در ناحیه گردن می شود. این بیماری میتواند با پرکاری یا کمکاری تیروئید همراه باشد یا نباشد .

پرکاری تیروئید :

اگر هورمون تیروئید بیش از حد تولید شود، پرکاری تیروئید اتفاق می افتد. این افراد عموما به گرما حساس هستند و پرخوری افراطی دارند و دچار تعریق ؛ لرزش بدن ، بیرون زدگی چشمها و لاغری میشوند .

کم کاری تیروئید :

این بیماری برعکس پرکاری تیروئید است. و مشخصه آن این است که هورمون تیروئید بسیار کم تولید می شود. اگر این بیماری در نوزادان جدی گرفته نشود، بسیار خطرناک خواهد بود و بر روی رشد مغز و بدن کودک تاثیر میگذارد . در این بیماری ممکن است فرد به سرما حساسیت دارد و اشتها به غذا ندارد و ضعف و بیحالی پیدا کند .

سرطان تیروئید :

سرطان تیروئید یک بیماری شایع است که نسبت به سایر سرطان ها کشندگی کمتری دارد . در برخی موارد، علائمی مانند گرفتگی صدا، درد گردن، و بزرگ شدن غدد لنفاوی در افراد مبتلا به سرطان تیروئید رخ می ‌دهد. الین بیماری در زنان و در افراد بالای سی سال بیشتر اتفاق می افتد.

ندول منفرد تیروئید :

تشکیل ندول‌های منفرد یا توده‌ در غده تیروئید بسیار شایع است. طبق تخمین و برآوردهای انجام شده، بیش از نیمی از جمعیت دارای یک ندول در غده تیروئید خود هستند. اکثریت این ندول‌ها خوش‌خیم هستند و جای نگرانی ندارند ولی نیاز به بررسی دارند .

تیروئیدیت :

تیروئیدیت در پی التهاب غده تیروئید ایجاد می شود. و باعث اختلال در عملکرد طبیعی غده تیروئید و کمکاری یا پرکاری تیروئید شود.

راه تشخیصی بیماریهای تیروئید

معاینه ؛ آزمایش خون و سونوگرافی تیروئید میباشد و در صورت وجود زمینه ارثی و خانوادگی بیماریهای تیروئیدی و یا هر گونه علائم مشکوک مراجعه به متخصص جراحی عمومی توصیه میگردد .

 

دکتر کوشا پورریاحی

متخصص جراحی عمومی و عروق،واریس

جراحی سرطان و پستان،لاپاراسکوپی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *